Ethereum heeft nog steeds grote problemen om een adequaat ecosysteem voor de decentrale financiële wereld te zijn.
Naarmate meer en meer DeFi-projecten zich vestigen in de Ethereum-blokketen, waarschuwen deskundigen dat het netwerk mogelijk niet sterk genoeg is om de aanval te weerstaan.
Martin Fröhler, wiskundige, voormalig hedgefondsmanager en oprichter van het Oostenrijkse cryptohandelsplatform Morpher, geeft in een interview met Cointelegraph toe dat Ethereum „het beste is wat de blokketenindustrie te bieden heeft“, maar zegt dat de capaciteit niet voldoende is om de snel groeiende vraag van de Decentrale Financiële Dienstverlening (DeFi) aan te kunnen:
„Ethereum kan slechts 15 transacties per seconde verwerken en Bitcoin Lifestyle heeft een blokketenduur van 15 seconden, wat een eeuwigheid is in de financiële wereld. En elk project dat eraan werkt heeft onvermijdelijk ether nodig. Dit is een enorme hindernis voor de levensvatbaarheid van de massamarkt.“
Toch ziet Fröhler Ethereum als het meest decentrale slimme contractplatform, maar omdat het netwerk nog steeds grote problemen kent, zijn veel ontwikkelaars gedwongen om alternatieve oplossingen te vinden.
Dit is waar Fröhler voorstelt:
„Het cryptografische bewijs van alles wat er gebeurt kan ook geleverd worden op een zijketen van Ethereum. […] Mensen kunnen dan handelen zonder dat ze ether nodig hebben. Dan hoeven ze geen kosten te betalen, kunnen ze genieten van een transactietijd van één seconde en hebben ze niet te maken met de vele congesties in het Ethereum-netwerk.
Veel deskundigen zijn van mening dat Ethereum de omvang van de DeFi hype heeft onderschat en zelfs de aanstaande upgrade naar Ethereum 2.0 zou niet genoeg zijn om te voldoen aan de DeFi.
Ethereum 2.0 zou de prestaties van het netwerk aanzienlijk moeten verbeteren, maar de hoge gastarieven zouden nieuwe gebruikers kunnen afschrikken. Sergei Kunz, de CEO van de 1inch crypto uitwisseling, zei ook tijdens Cointelegraph China’s „DeFi Marathon“ gehouden op 3 september dat de capaciteit van Ethereum te klein is om het decentrale financiële systeem te accommoderen:
„Je moet alles op zijn kop zetten. Slimme contracten kunnen worden uitbesteed aan programmeercode, maar zelfs dat is niet oneindig schaalbaar. Om schaalbaar te zijn, moeten nieuwe standaarden en nieuwe protocollen op basis van de shardingarchitectuur worden gecreëerd, zoals NEAR, dat vergelijkbaar is met Ethereum 2.0“.
Tijdens de DeFi-conferentie legde Para Swap Mounir Benchemled uit dat het overschakelen op een Layer 2 oplossing niet zonder problemen is. Enerzijds is het moeilijk om aan de eindgebruikers uit te leggen hoe en waarom deze oplossingen worden gebruikt, en anderzijds bestaat het risico dat het gegenereerde geld niet direct naar de gebruikers gaat. Anderzijds zou het niet raadzaam zijn om voor alle DeFi-projecten over te stappen op Ethereum 2.0:
„Om dit te laten werken, zouden alle projecten moeten overstappen naar één enkel platform. De grote projecten kunnen het daar misschien mee eens zijn, maar voor kleinere projecten die een eigen strategie hebben, kan dat moeilijk zijn. In ieder geval moeten er nieuwe bruggen worden gebouwd voor meer interoperabiliteit.
Dus hoewel de Ethereum-blokketen nog veel problemen op te lossen heeft, is expert Fröhler er zeker van dat de „DeFi zijn gekomen om te blijven“.
Kommentare sind geschlossen, aber Trackbacks und Pingbacks sind möglich.